Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Nabiał > Kefir i maślanka

Co dobrego w granacie?

Owoc granatu ma bardzo dużo zalet, ale przede wszystkim jest smaczny. Nie bywa jadany często, choć winna bywa temu cena, a nie jego niedostępność. Jest łatwy do znalezienia w każdym supermarkecie, niemal o każdej porze roku i warto włączać go do diety. Czerwone, słodkie pestki stanowią idealny dodatek do sałatek, jogurtu, a nawet ciast. Według dietetyków i lekarzy stanowią dobre źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry, a nawet powodowanie nowotworów
Dla wielu osób problemem jest wybranie pestek z owocu, przez co obawiają się, że zmarnują dużą część owocu. Nie musi to być jednak problemem. Wystarczy, że użyje się wody i miski.
Granat należy przekroić na pół, a następnie opukać skorupkę i zanurzyć go w wodzie. Pestki będą opadały na dno, natomiast biała skórka, która je oplata zacznie unosić się na powierzchni. Wystarczy wybrać ją potem z wierzchu wody i gotowe. Osiadłe na dnie pestki nadają się do jedzenia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.