Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Trening > Przetrenowanie

Cukinia

Cukinia znana także jako kabaczek jest niedocenianym przez nas warzywem. W sezonie nie pojawia się w sklepikach zbyt często, a Polacy nie wykorzystują jej możliwości. Pojawia się na naszych stołach rzadko, a jeśli już znajdzie się dla niej miejsce to zazwyczaj kojarzona jest jako dodatek do leczo. Cukinia posiada wiele walorów. Dzięki wysokiej zawartości wody świetnie sprawdza się w czasie upałów, a fakt, że nie jest kaloryczna działa zdecydowanie na jej korzyść w trakcie dobierania składników do dietetycznych dań. Jak każde warzywo jest cennym źródłem witamin i minerałów. Przygotować można ją zarówno na ciepło jak i zimno, stanowi świetną, zdrową przekąskę, którą możemy podać w trakcie rodzinnego spotkania bądź grilla. Z cukinii możemy robić rozmaite przetwory, należy pamiętać by jej nie mrozić z uwagi na wysoką zawartość wody w warzywie. Po rozmrożeniu cukinia staje się niesmaczna i gumowata.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.