Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Zdrowy tryb życia > Regeneracyjna drzemka

Czy warzyw można jeść za dużo?

Osoby odchudzające się często zmieniają swoją dietę tak, żeby jeść jak najwięcej warzyw. Jest to całkowicie zrozumiałe, ponieważ warzywa uchodzą za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Jednak u osób dbających o kalorię pojawia się również niepokój i pytanie: czy na pewno? Czy wszystkie warzywa są tak samo nieszkodliwe dla wagi? Z powodzeniem można powiedzieć, że warzywa nie tuczą. Niektóre z nich posiadają nawet tzw. ujemne kalorie, czyli pozwalają na spalenie większej ilości kalorii z ludzkiego ciała, niż same w sobie posiadają. Dzięki temu stanowią bezpieczną przekąskę zarówno u osób na ostrej diecie, jak i u osób, które nie chcą objadać się słodyczami. Jedyne co może ograniczać w ich spożywaniu to sposób ich podania. Polane tłustymi, ciężkimi sosami momentalnie tracą na wartości. Dodatkowo, warto jeść je gotowane – przynajmniej te, które można ugotować. Gotowane na parze nie tracą swoich właściwości, a są łatwiej przyswajalne dla organizmu. Jest to szczególnie istotne dla wątroby, która lubi warzywa, lecz ciężko znosi je w stanie surowym.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.