Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Nabiał > Chudy, tłusty – nabiał

Dekorowanie potraw

Potrawa czasem sama w sobie wygląda dobrze, ale w większości przypadków możemy urozmaicić ją ciekawym wzorem na talerzu bądź dodatkiem warzyw i owoców obok podawanego dania. Jak dekorować potrawy? Nie trzymajmy się sztywnych zasad i pozwólmy popracować wyobraźni. Na pewno sprawdzonymi dodatkami jest sos czekoladowy do naleśników, ułożony w ciekawy wzór. Odpowiednim dodatkiem są również kawałki owoców ułożone obok tych podawanych na słodko. Zupy krem świetnie wyglądają w towarzystwie świeżych listków ziół takich jak bazylia czy natka pietruszki. Zielone dodatki prezentują się nieźle na tle ciemnego mięsa, a także ziemniaków. Dekoracje lodów stanowią zazwyczaj owoce bądź bita śmietana, zaś kawę zdobią specjalnie lane syropy, tworzące wzorki. Udekorować możemy nawet zwyczajne śniadanie w postaci tostów, dekorując je ketchupem. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Wszystkie chwyty dozwolone, ważne by pamiętać o tym, że dekoracja nie może gryźć się z podawanym daniem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.