Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Dieta z błonnikiem

Dobra kawa niekoniecznie z ekspresu

Dobra kawa to przez wielu produkt, którego uzyskać w domu się po prostu nie da. A już na pewno jeśli nie posiada się ekspresu. A jednak. Na początku warto zaznaczyć, że niepowtarzalnego smaku i aromatu nie uzyskamy używając kawy rozpuszczalnej. Nieistotne czy jest to zwyczajna, sproszkowana pseudokawa czy też uważana za produkt z wyższej półki granulowana. Jeśli marzy nam się dobra kawa musimy sięgnąć po dobre ziarna, które nie zostały jeszcze zmielone. Mielimy je przy pomocy młynka na grubsze kawałki, nie na pyłek tuż przed zaparzeniem. Teraz pozostaje nam tylko użyć popularnej, szczególnie we Włoszech kafetiery. Na sam spód nalewamy niewielką ilość wody, do sitka sypiemy świeżo zmielonej kawy, pamiętając by jej zbytnio nie ubijać i wstawiamy na gaz. Uzyskana przy jej pomocy kawa może posłużyć nam jako baza do latte lub jako filiżanka mocnego espresso. Wybierając pierwszą opcję, tuż po przelaniu do wysokiego kubka warto dodać nieco cynamonu i łyżeczkę cukru do smaku. Następnie uzupełniamy braki w kubku mlekiem (ciepłym bądź zimnym, w zależności od temperatury, w jakiej kawa ma być podana). Jeśli jesteśmy zwolennikami czarnej kawy, uzyskaną esencję możemy z powodzeniem nieco rozcieńczyć przy pomocy wody. Dzięki tak prostemu zabiegowi codzienna kawa będzie zbliżona do tej, którą pijemy w kawiarni, a parzenie w kafetierze sprawi, że kwaśnawy smak już nigdy nie zagości w naszej filiżance.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.