Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Zdrowy tryb życia > Przekąski

Dobry ryż na mleku

Ryż na mleku to jeden z najpopularniejszych i zaraz najzdrowszych deserów. Jest prosty w przygotowaniu, niestety mimo to nie wszystkim wychodzi. Sama idea zakłada ugotowanie ryżu w mleku w sypkiej konsystencji i dodanie do niego zależnie od upodobań wanilii, cynamonu czy też owoców. Mimo prostej receptury zdarzają się chwile, w których ryż wychodzi bardzo kleisty, ciężki i nie wygląda zbyt apetycznie. Jak temu zapobiec? Czym właściwie spowodowana jest taka a nie inna konsystencja? Winna zamieszania jest zbyt mała ilość mleka w jakim gotowany jest ryż. Odpowiednią proporcją są dwie szklanki mleka na jedną szklankę ryżu i tak też powinno się go przyrządzać. Trzymanie się ustalonych już dawno temu reguł zapewni nam apetyczny wygląd deseru i zapobiegnie sklejaniu ziarenek. Teraz pozostaje tylko dodać ulubione składniki i zajadać się zdrową przekąską do woli. Ryż na mleku zaskarbia sobie sympatię zarówno dzieci jak i dorosłych, można powiedzieć, że jest opcją ponadczasową, łączącą pokolenia. Źródło: http://menedzerochronyzdrowia.edu.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.