Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Słodycze > Domowa czekolada

Domowa czekolada

Czekolada to jeden z najbardziej lubianych przysmaków i często jej mało, i mało. Jedna tabliczka to często zbyt niewiele dla łakomczucha, a czasami nie spełnia ona oczekiwań. W takiej sytuacji warto wykonać czekoladę samodzielnie. Nie jest to wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać, a do tego można jej zrobić naprawdę dużo, dzięki czemu wystarcza nawet na miesiąc – jeżeli podzieli się ją na niewielkie części.
Do wykonania czekolady potrzebne jest przede wszystkim mleko w proszku. Nie uchodzi ono za szczególnie zdrowe, jednak raz na jakiś czas z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Powinno to być mleko bez grudek, gładkie i łatwe do wymieszania z innymi składnikami – margaryną, kakao i cukrem. Jeżeli chce się uzyskać białą czekoladę wówczas można zrezygnować z kakao i dodać cukier puder oraz cukier waniliowy zamiast zwykłego. Czekolada staje się delikatniejsza, a jednocześnie bardziej słodka. Pierwszym etapem jest rozpuszczenie margaryny, do której dodaje się resztę składników tworząc gładką konsystencję. Po wylaniu jej do formy lub na stolnicę odczekuje się dobę i można zajadać.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.