Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Owoce na kolację

Fondue – owoce i słodycze

Owoce mają tę zaletę, że można jadać je na wiele sposobów. Może podpowiadać je wyobraźnia lub ciekawe przepisy. Nie wszystkie trzeba jeść obrane ze skórki albo na surowo. Warto ozdabiać je bitą śmietaną, dodawać do ciast, do lodów, tworzyć fantazyjne desery owocowe, którymi można delektować się o każdej porze roku. Możliwe jest również stworzenie znanej potrawy – fondue. W oryginale jest to żółty ser lub kilka różnych rodzajów sera, z dodatkiem ziół oraz białego wina, które podgrzewa się cały czas nad ogniem w specjalnym podgrzewaczu. W serze macza się chleb i zjada. Na podobnej zasadzie opiera się fondue z owocami. Zamiast sera, roztapia się czekoladę – białą lub ciemną – i w macza w niej dowolnie wybrane owoce. Owocowo-czekoladowe fondue jest atrakcją zarówno większych spotkań, jak i kolacji we dwóje. Łączy w sobie to, co dobre – słodycz owoców oraz wyjątkowy smak czekolady, której nie można się oprzeć, zwłaszcza, kiedy rozsiewa przyjemny aromat. Źródło: http://poradnik-zdrowie.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.