Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Trening > Nordic – walking

Jak ugotować makaron?

Makaron to jeden z podstawowych produktów używanych do przygotowania obiadu bądź kolacji. Z pozoru nic skomplikowanego, mimo to gotowanie niejednokrotnie przysporzyło nam ogromnego kłopotu. Jak więc ugotować go poprawnie? Niektóre marki załączają dokładną instrukcję według, której powinniśmy postępować. Dotyczy to jednak nielicznych, przede wszystkim włoskich makaronów. Jak więc zaradzić problemowi sklejania się nitek? Najczęściej popełnianym przez nas błędem jest pozostawienie makaronu po zagotowaniu w wodzie. Przez to robi się on rozgotowany, zbyt miękki i ma nietajną konsystencję. Kolejnym kuchennym grzechem jest pozostawienie go na durszlaku na dłuższy czas. Tymczasem powinniśmy go niezwłocznie przełożyć na patelnię i dodać sosu. To jedyna gwarancja na to, że nie zdąży się posklejać. Ważną kwestią jest też gotowanie go w odpowiednio dużej ilości wody. Zawsze lepiej jest gdy płynu jest za dużo, a nie za mało. Nie bójmy się więc dolania odrobiny więcej niż zwykle do garnka.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.