Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Kuchnia > Nie łącz ogórka z pomidorem

Jedz często, ale mniej

Praca, szybki tryb życia, stres – to tylko niektóre powody dla których jemy nieregularnie, rzadko, a przede wszystkim dużo. Kiedy uda nam się znaleźć chwilę na spożycie posiłku staramy się wykorzystać sytuację i najeść na zapas. Z kolei duże przerwy między posiłkami powodują gromadzenie przez organizm energii w postaci tłuszczu. W ten sposób broni się on przed przyszłymi jej niedoborami. Z tego względu warto zjadać mniej, a częściej. Zalecane jest jedzenie co około trzy, cztery godziny porcji, które nie pozwalają na najedzenie się do syta. Regularne, niewielkie posiłki to klucz do utrzymania szczupłej sylwetki. Zapobiegną one wilczym napadom głodu, a także chęci sięgnięcia po coś słodkiego między planowanymi przerwami. Mimo, że wymaga to od nas nieco więcej czasu, warto spróbować zmienić swoje nawyki i zacząć jeść regularnie. Źródło: http://apteka-aker.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.