Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Co na śniadanie?

Kawa po irlandzku

Popularnym napojem w wielu restauracjach i kawiarniach jest kawa po irlandzku. Aby dobrze ją wykonać należy skorzystać z odpowiedniego przepisu oraz odpowiednich składników. Przede wszystkim trzeba przygotować kawę, whiskey, bitą śmietanę oraz brązowy cukier. Ze zwykłym również się uda, jednak nie będzie miała tak wyrazistego smaku. Dodatkowym elementem jest wysoka szklanka, najlepiej na nóżce, w jakiej czasami podaje się lodowe desery.
Pierwszym etapem jest wlanie na dno szklanki gorącej, czarnej kawy, której nie musi być bardzo dużo. Wystarczy połowa, a nawet mniej. Następnie podgrzewa się whiskey i dodaje do kawy, dosypując przy tym odrobinę brązowego cukru, dla smaku. Jeżeli nie kupuje się gotowej śmietan, lecz taką do ubijania wówczas trzeba ją ubić i poło łożyć delikatnie na reszcie składników. Najlepiej aby bita śmietana była odrobinę schłodzona. Dzięki temu warstwy nie połączą się ze sobą. Nie zawsze za pierwszym razem kawa udaje się tak jak trzeba, zwłaszcza że doprowadzenie do tego, żeby składniki nie zmieszały się ze sobą to prawdziwa sztuka.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.