Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Zdrowie > Ból głowy a picie wody

Kefir i maślanka

Mleko jest wręcz oczywistym elementem codziennego jadłospisu. Do płatków, do owsianki, do kawy, do kaszy manny. Przez to często zapomina się o innych produktach, które można popijać – o kefirze oraz maślance.
Oba produkty są bardzo dobre, a nawet zdrowsze od mleka. Stanowią bardzo dobry dodatek do wielu potraw. Kefir jest bardzo dobry w połączeniu z pieczonymi ziemniakami lub z plackami ziemniaczanymi. Można nim popijać każdy kęs albo polewać placki. Maślanka także dobrze się do tego nadaje, chociaż jest bardziej słodkawa, więc gdy dodatkowo posłodzi się placki, można otrzymać placki na słodko. Maślanka jest także dobrym zastępstwem za mleko podczas zalewania płatków różnego rodzaju. Jest gęstsza, nie wymaga podgrzewania i sprawia, że lekkie danie lepie syci. Do tego występuje w kilku smakach, nawet z kawałkami czekolady albo jabłek. Przez to jedna szklanka maślanki może zastąpić cały deser.
Oba produkty mają również tę zaletę, że regulują pracę przewodu pokarmowego, zwłaszcza u osób, który towarzyszom częste, bolesne zaparcia. Dobry jest do tego przede wszystkim kefir.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.