Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Kiedy ostatni posiłek?

Kolorowe jajka – wielkanocne śniadanie

Wielkanocne śniadanie jest najważniejszym śniadaniem w roku, przynajmniej w większości domów. Pełne smakołyków zachęca do jedzenia i próbowania wszystkiego, co dobre. Pisanki, wędliny, biała kiełbasa, żur, biały barszcz to podstawy, które zna niemal każdy. Jednak od czasu do czasu warto urozmaicić tradycyjne potrawy i przygotować coś zaskakującego oraz kolorowego, dzięki temu lepiej poczuje się nie tylko wiosnę, ale i świąteczną atmosferę.
Takim urozmaiceniem mogą być kolorowe jajka. Wykonuje się je bardzo prosto, ponieważ główną, niezbędną rzeczą są jajka oraz barwnik spożywczy. Po ugotowaniu jajek, ostudzeniu oraz obraniu, dzieli się je na połowę. Żółtka wyciąga i odkłada na bok, a białka wkłada do misek z przygotowanym barwnikiem. Po odczekaniu trzydziestu minut, nabierają one odpowiedniego koloru – czerwonego, niebieskiego, zielonego – wtedy można wypełnić je farszem przygotowanym z żółtek oraz majonezu. Barwnik nie jest szkodliwy dla zdrowia, a kolorowe jajka stają się ozdobą stołu. Źródło: http://gab-diet.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.