Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Odchudzające białko

Kuchenna gąbka

Choć to łazienka uważana jest za siedlisko wszelkiego rodzaju bakterii, to w kuchni roi się ich równie dużo. W końcu znajdują się tam dogodne warunki do ich rozwoju. Wilgoć, podwyższona temperatura, pożywienie, częste resztki zostawiane na wierzchu, to tylko część udogodnień, które są zaproszeniem do kolonizacji naszych powierzchni. Najwięcej drobnoustrojów możemy znaleźć na desce do krojenia i kuchennej gąbce. To właśnie ona ma styczność z rozmaitymi resztkami, które ma zmyć. Później naczynia są zazwyczaj przepłukiwane w wodzie i odkładane na suszarce. Spójrzmy prawdzie w oczy. Nikt z nas nie używa wrzątku, który niszczy bakterie do mycia naczyń, choćby ze względu na to, że jest to zdecydowanie zbyt wysoka temperatura dla naszych dłoni. Właśnie z tego względu powinniśmy jak najczęściej wymieniać gąbkę. Jest to jedna z kluczowych dla zachowania odpowiedniej higieny w kuchni kwestii. Tak prozaiczna rzecz może uchronić nas od zachorowania i nieprzyjemnych jej skutków, takich jak biegunka czy wymioty.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.