Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Śniadania > Śniadanie dla najmłodszych

Moc chili

Ostre przyprawy i ostre dania to chluba niejednej restauracji. Bardzo dużo osób lubi raczyć się potrawami, które sprawiają, że piecze język, podniebienie i cały przełyk. Przyprawy tego typu są jednocześnie polecane przez dietetyków, o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, np. chorób układu pokarmowego, ponieważ mają liczne, ciekawe właściwości. Pomagają w odchudzaniu, przyśpieszają przemianę materii, rozgrzewają, stymulują niektóre funkcje organizmu.
Wśród wszystkich ostrych przypraw, które mogą być dodatkiem do jedzenia wyróżnia się chili. Ma ono niezwykle ostry smak i jest tak lubiane, że pojawiają się nawet specjalne fora internetowe, które dotyczą tylko tej rośliny. W sklepach można spotkać je zarówno w sproszkowanej postaci, jak również jako czerwone lub zielone rośliny. Dzięki swojej intensywnej barwie chili może stanowić również ozdobę kuchni.
Nadaje się do bardzo wielu potraw. Do mięs oraz sosów w szczególności. Trzeba jedynie pamiętać o zasadach stosowania – krojeniu na niewielkie części, usuwaniu pestek i nie wkładaniu do oka palców, którymi dotykało się przyprawy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.