Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Warzywa > Czy warzyw można jeść za dużo?

Nie dla ryb i roślin krzyżowych

Ryby jak wiadomo są cennym źródłem witamin i minerałów. Szczególną uwagę przykuwa wśród nich jod odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Ryby spożywane są nie tylko ze względu na walory smakowe czy kwasy omega trzy. Wiele osób za główny cel stawia sobie dostarczenie odpowiedniej ilości jodu do organizmu. W związku z tym, że są to zwierzęta wodne posiadają go pokaźne ilości. Niestety dość często ryby podawane są w towarzystwie roślin krzyżowych takich jak brokuły czy kapusta. Uniemożliwiają one wchłanianie jodu. Smaczna tarta z brokułami i łososiem generuje straty dla organizmu. To co zostało do niego dostarczone niestety nie może zostać przyswojone. I w ten oto sposób łącząc z pozoru dwa niewinne składniki pozbawiamy się na własne życzenie jodu. Spożywając ryby w celu jego uzupełnienia warto więc odpuścić tego typu dodatki i spożyć je w towarzystwie innych warzyw czy też sosu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.