Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Warzywa > Warzywne afrodyzjaki

Owsianka czy płatki?

Bardzo często na śniadanie podaje się produkty mleczne, co ma swoje korzyści. Łatwo je przygotować i przyjemnie jeść. Do najpopularniejszych dań należą – płatki kukurydziane oraz płatki owsiane. Są często jadane, ale równie często pojawia się pytanie: co jest zdrowsze? Z płatkami kukurydzianymi jest pewien problem. Jeżeli są to faktycznie zwykłe, zbożowe płatki kukurydziane, wówczas można je z powodzeniem jeść z ciepłym lub zimnym mlekiem. Problem zaczyna się, kiedy są to płatki smakowe. Dodawany jest do nich cukier, kandyzowane owoce, kakao, a nawet czekolada. Chociaż dzięki temu ich smak jest lepszy, nie oznacza to, że są zdrowsze. Podnoszą poziom cukru we krwi bardzo szybko i równie szybko pozwalają mu opaść, co powoduje napady głodu.
Płatki owsiane stają się stopniowo coraz popularniejsze, chociaż nadal niektórym kojarzą się ze znienawidzoną potrawą z dzieciństwa. Są jednak o wiele zdrowsze od płatków kukurydzianych. Można jadać je z cynamonem albo z miodem. Zyskują dzięki temu słodkawy posmak. Nie poleca się jadania ich z owocami, ponieważ mają one niekorzystny wpływ na płatki. Jednak najważniejszą zaletą płatków jest zapewnianie długotrwałej sytości, dzięki pęczniejącemu w żołądku błonnikowi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.