Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Zdrowe żywienie > Ryby w jadłospisie

Popularność muffinek

Patrząc na ulice, na przepisy na stronach internetowych, na porady kulinarne w telewizji łatwo zauważyć, że muffinki czyli babeczki z różnego rodzaju dodatkami, robią furorę już od ponad dwóch lat. Powstało wiele tzw. muffinkarni lub babeczkarni, w których można zjeść wybraną babeczkę lub babeczki, nie raz w bardzo zaskakujących smakach. Można również przygotować je samodzielnie, co wbrew pozorom nie jest takie trudne, a stanowi frajdę, zarówno dla dorosłych, którzy lubią wypieki, jak i dla dzieci, które uwielbiają prace w kuchni, ponieważ można bezkarnie się brudzić.
Ciasto na muffinki można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to zakup opakowania z gotowym proszkiem pod babeczki. Trzeba dodać do niego jajko i mleko, wymieszać i gotowe. Drugi to wykorzystanie zwykłego ciast biszkoptowego, które ładnie urośnie i będzie nadawało się do ozdabiania oraz przekrajania. Jest to o tyle korzystniejsze, że uzyskuje się więcej babeczek. Można je ozdabiać czym się tylko chce: dżemem, bitą śmietaną, czekoladą, lukrem i marcepanem, w zależności od własnych upodobań smakowych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.