Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Nabiał > Nabiał dla dzieci

Przechowywanie

Czasy, w których zużywaliśmy wszystkie zakupione składniki, a ich przechowywanie było mocno utrudnione bezpowrotnie minęły. Dziś robienie zakupów na zapas nie jest niczym dziwnym. Przechowywanie żywności jest kluczową dla zdrowia i zachowania ich właściwości sprawą. Oczywistym jest, że sypkie przyprawy będziemy zamykać w innych pojemnikach niż mięso czy warzywa. Jeśli chodzi o aromatyczne zioła, kawę i herbatę najlepiej jest wybrać dla nich ciemne, zacienione miejsce, o stałej i niskiej wilgotności, które nie jest narażone na wahania temperatur. Dodatkowo warto wybierać szczelne, szklane pojemniki. W przypadku tych drewnianych pamiętajmy, że nie można w nich przechowywać różnych przypraw bowiem przyjmują ona aromat tego co w nich jest. Mrożenie jest kolejnym, bardzo popularnym sposobem na przechowywanie żywności. W zamrażarce zamykamy zarówno gotowe potrawy jak i warzywa oraz mięso. Pamiętajmy o tym by przygotować dla nich osobne szuflady. Przetrzymywanie mięsa w jednym miejscu z warzywami niestety kończy się pomieszaniem zapachów, które zazwyczaj nie jest pożądane przy późniejszym przygotowaniu potraw z mrożonych produktów. Źródło: http://menedzerochronyzdrowia.edu.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.