Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Zdrowe żywienie > Czy kawa ma zalety?

Rodzaje pieprzu

Pieprz to jedna z częściej używanych przypraw. Może być dodawana niemal do wszystkiego. Do dań głównych, przystawek, sałatek, niektóre rodzaje pieprzu podaje się nawet do deseru. Jest to spowodowane jego wyrazistym smakiem, jednak warto wiedzieć, że pod nazwą „pieprz” istnieje wiele rodzajów.
Najczęściej używany jest pieprz czarny, który jest również najbardziej znanym pieprzem ze wszystkim. W połączeniu z solą uchodzi za niezbędny zestaw przypraw w każdej kuchni. Nowszą odmianę stanowi pieprz zielony, który jest produkowany z nie do końca dojrzałych ziarenek pieprzu. Ma tym samym nieco delikatniejszy smak, bardziej odświeżający. Chętnie jest stosowany do dekorowania potraw. Nadaje się dla wszystkich, którzy nie przepadają za ostrym smakiem pieprzu. Wśród wieprzów wymienia się czasami także pieprz różowy, jednak nie jest to odmiana pieprzu, lecz owoc z drzewa pieprzowego. Podobnie jest z pieprzem syczuańskim. Pozyskiwanym z drzewa klonowego. Jest on rzadko stosowany, choć ma przyjemny, bardziej ziołowy niż pieprzny smak. Źródło: http://opieka-medcorp.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.