Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Diety odchudzające

Ryż i makaron

Są produkty spożywcze, które przez lata obrosły złą sławą, chociaż jeszcze jakiś czas temu nikt by ich nie podejrzewał o szkodliwość. Często jest sława opierająca się na marnych przesłankach, że produkty te tuczą, chociaż nie jest to prawdą. Makaron i ryż podzieliły los takich produktów. Zwłaszcza makaron jest poszkodowany, chociaż nie powinien. W sklepach można znaleźć wiele różnych rodzajów makaronu, zarówno ze względu na ich kształt, skład oraz kolor. Jednak podstawą wykonania tego produktu jest zazwyczaj mąka i jajka, z których wyrabia się ciast. Może to być mąka biała lub razowa, wtedy makaron ma ciemniejszy kolor. Dużo osób uważa, że ze względu na taki skład makaron jest bardzo kaloryczny, jednak nie jest to prawda. Kaloryczne mogą być dodatki do makaronu. Jedzenie go codziennie z ciężkimi, tłustymi sosami, np. serowym, istotnie wpływa na wagę i potrafi ją powiększyć. Jednak dodanie do makaronu jedynie gotowanych warzyw od razu zmniejsza kaloryczność całej potrawy. Podobnie jest z ryżem. Istotnie, jest on zdrowszy od makaronu, jednak podawanie go z pieczonym na głębokim tłuszczu mięsem, sprawia że z dietetycznej potrawy staje się małą bombą kaloryczną.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.