Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Słodycze > Słodkie kostki lodu

Sernik na zimno

Sernik bez problemu można nazwać jednym z najpopularniejszych ciast, które jest pieczone w polskich domach oraz kupowane w cukierniach. Nie budzi to zdziwienia, ponieważ jest to jednocześnie bardzo smaczne ciasto i występuje w wielu wersjach. Niestety, nawet najlepszy sernik wiedeński lub sernik z bezą potrafi się znudzić. Wtedy szuka się czegoś innego. Łatwo to znaleźć jeżeli przejrzy się przepisy w książce kucharskiej – sernik na zimno. Prosty, lekki, idealny na deser zarówno dla tych, którzy lubią nietypowe słodkości, jak i dla tych, którzy są na diecie.
Większość serników na zimno wykonuje się w podobny sposób – z jogurtu oraz galaretki. Miesza się je w proporcjach podanych w recepturze i po ochłodzeniu uzyskuje się delikatne, pyszne ciasto. Najwięcej różnic jest w spodzie sernika. Może go w ogóle nie być, może powstać z herbatników lub biszkoptów albo z upieczonego wcześnie ciasta biszkoptowego. Ostatnia wersja wymaga poświęcenia dodatkowego czasu na przygotowania. Jeżeli chce się zrobić szybki deser, wówczas herbatniki wystarczą.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.