Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Trening > Jak spalać tłuszcz

Skąd brać białko?

Białko jest niezwykle ważnym elementem w naszym organizmie. Buduje tkanki, a jego rozkład generuje wydatek energetyczny, który jest pożądany szczególnie w trakcie diety. Jednym z najpopularniejszych jego źródeł jest oczywiście mięso. Szczególnie dużo zawiera go drób, który przy okazji jest lekkostrawny. Jednak to białko z mięsa wieprzowego i wołowego jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Zawdzięczamy to dość dużej zgodności genetycznej, która występuje wśród ssaków. Równie cennymi produktami są jaja czy chudy twaróg. W tych pierwszych znajdziemy także masę witamin i odrobinę tłuszczu zawartego w żółtku. Białko zawarte jest nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jego znaczne ilości zawierają warzywa strączkowe takie jak groch. Potrzebujemy zarówno tego zwierzęcego jak i roślinnego. Oba warianty są równie cenne bowiem wegetarianie, którzy zrezygnowali ze spożywania mięsa korzystają z dobrodziejstwa roślin i uzupełniają nimi braki w swojej diecie, a każdy organizm potrzebuje białka zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem. Źródło: http://zdrowytryb.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.