Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Co na śniadanie?

Słodkie przyprawy

Chociaż przyprawy kojarzą się głównie z dodatkami do dań mięsnych, nie zawsze muszą być tak używane. Istnieje cała gama dodatków, które mają słodszy smak i z powodzeniem nadają się do deserów różnego rodzaju, a nawet ciast. Często mają bardzo intensywny kolor, co pozwala nawet na farbowanie nimi niektórych dań. Jest to bardzo efektowne jeżeli chce się przygotować kolorowy tort. Wśród przypraw słodkich prym wiedzie cynamon, o aromatycznym zapachu oraz smaku, który urozmaica zwłaszcza drożdżowe wypieki. Jednak poza cynamonem, który jest popularny, można znaleźć i inne. Wanilia, dobry dodatek do wszelkiego rodzaju kremów – na zimno oraz do biszkoptów. Lukrecja, chociaż jej smak nie przypada do gustu każdemu. Jest jednocześnie słodki, ale z odrobiną goryczy, przez co nie każdy jest w stanie ją zjeść. Podobnie dzieje się z anyżem, który służy zarówno jako dodatek do słodkości i do mięs, jak również do wyrobu smacznych, niewielkich ciasteczek i cukierków o specyficznym smaku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.