Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Kuchnia > Czego nie trzymać w lodówce?

Smak wschodu

Kuchnia azjatycka jest popularna już od dłuższego czasu, chociaż pojęcie azjatycka powinno być znacznie szersze. Nie można myśląc o tym, myśleć jedynie o kuchni chińskiej lub japońskiej. Równie ciekawe są potrawy tajskie oraz indyjskie. Szczególnie te ostatnie mogą sprawiać, że Wschód staje się bliższy, a przyprawy rodem z tego regionu znacznie w tym pomagają. Są nie tylko aromatyczne, ale również posiadają wyjątkowe kolory, które są w stanie zmienić zwykłe potrawy w kolorystyczną ucztę.
Najpopularniejszą przyprawą stosowaną w tym regionie, chociaż używaną z zapałem również a Korei i Japonii jest curry. Nie każdy przepada za jego smakiem. Jest bardzo wyrazisty, nieco słodkawy, a przy tym ostry, choć nie przesadnie. Nadaje sosom piękny, żółty kolor, jednak należy stosować go z umiarem. Dzięki temu nie zdominuje on smaku reszty potraw, lecz spowoduje naturalne podkreślenie ich składników. Można go zakupić w każdym sklepie spożywczym, jednak pamiętając, że szybko wietrzeje. Curry powinno być szybko zużyte lub szczelnie przechowywane. Źródło: http://zdrowytryb.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.