Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Trening > Zbyt duży dystans na początek

Soczyste mięso z piekarnika

Mięso przygotowywane w piekarniku niestety często jest suche. Starania gospodarza, dodawanie przypraw, marynowanie, pieczenie w specjalnym rękawie niestety nie zdają rezultatu i pomimo dobrego smaku, jego konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Jak przyrządzić mięso, które będzie soczyste mimo sposobu jego przygotowania? Czy jest to zależne od rodzaju mięsa, a może od jego jakości? Jest pewien prosty i sprawdzony sposób na zamknięcie płynów wewnątrz mięsa. Doprawiony kawałek należy włożyć do nagrzanego na około dwieście trzydzieści stopni Celsjusza piekarnika i piec w takiej temperaturze około dwudziestu minut. Następnie zmniejszyć ją do około stu osiemdziesięciu stopni. Takie przygotowanie pozwoli na opieczenie się wierzchniej warstwy mięsa, która będzie stanowiła izolację dla płynu, który zostanie zamknięty wewnątrz pieczeni. Późniejsze zmniejszenie temperatury pozwoli na równomierne upieczenie kawałka mięsa. Podane danie będzie nie tylko soczyste, ale zachwyci gości chrupiącą, pyszną skórką. Źródło: http://zdrofix.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.