Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Dieta bez sportu

Szkodliwe mleko w proszku

Każdy przynajmniej raz miał możliwość spróbowania mleka w proszku i to nie tylko w wieku dziecięcym. Jest ono częstym dodatkiem do wielu produktów, do wyrabiania domowych słodyczy, do słodzenia i zabielania kawy, ale stanowi również przysmak dla dzieci. Niestety, nie jest najzdrowszym produktem, który można znaleźć w sklepie. Wynika to przede wszystkim ze sposobu jego przygotowywania. Powstanie mleka w proszku związane jest z długą obróbką chemiczną w czasie które poddawane jest ono suszeniu, ogrzewaniu, zagęszczaniu, znów suszeniu co wpływa na jakość zawartych w nim składników. Często trafiają się w nim nawet metale ciężkie, które nie są dobre dla organizmu. Z tego powodu lepiej unikać stosowania tego produktu w codziennej diecie. Od czasu do czasu nie zaszkodzi, zwłaszcza że można z mleka w proszku wykonać bardzo dobrą czekoladę domową. Warto jednak wybierać wtedy produkty z dobrych firm, ponieważ są one wykonywane z większą dbałością o skład.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.