Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Nabiał > Kefir i maślanka

Unikaj konserwantów

Konserwanty i barwniki są dosłownie wszędzie. Spotkamy je w wysoko przetworzonych produktach, gotowych daniach, zupkach w proszku, gotowych sosach w opakowaniach, szynkach leżących za sklepową ladą, pieczywie, wszelkich sokach i napojach, nie da się ich uniknąć. Każdy z nas może starać się je ograniczyć. Nie od dziś wiadomo, że są to składniki szkodliwe dla naszego zdrowia. Wybierając się do sklepu warto wyrobić w sobie nawyk, który nakaże nam sprawdzenie etykiety i składu produktu przed jego zakupem. To tam kryją się szkodliwe dla człowieka substancje. Doszukiwanie się nazw, symboli jest dość męczące. Za prostą zasadę możemy przyjąć to, że im krótszy skład tym lepiej. Wybierając prosty w produkcji produkt mamy prawo wymagać stosunkowo niewielkiej liczby użytych składników. Możemy także wybierać przetwory zrobione własnoręcznie, rośliny uprawiane we własnych ogródkach, jajka od kur z wolnego wybiegu. Rozwiązań jest całkiem sporo, a my nie musimy jeść tego co oferują nam producenci. Wystarczy chcieć, a nie zasłaniać się faktem, że w dzisiejszych czasach wszystko jest niezdrowe. Źródło: http://salonyodnowy.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.