Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Trening > Pompki a kobiety

Właściwości jogurtu

Jogurty lubią jadać zarówno dzieci, jak i dorośli. Każdy ma swój ulubiony smak, a w sklepach jest, w czym wybierać. Era dwóch lub trzech smaków jogurtu już dawno się skończyła i teraz z powodzeniem można znaleźć nie tyko zwykłe, znajome smaki, np. truskawkowy, ale nawet miasteczkowe lub o smaku popcornu, z dodatkami lub bez. O jogurtach, tak jak o wielu produktach spożywczych słyszy się niejedno – zdarzają się przeciwnicy oraz zwolennicy. Nie da się jednak ukryć, że jogurty warto jadać, z troski o własny układ pokarmowy. Dotyczy to jednak prawdziwych jogurtów, zwłaszcza z niską zawartością cukru. Posiadają one w składzie tzw. żywe kultury bakterii. Są to niezbędne elementy każdego układu pokarmowego. Jeżeli bakterii jest za mało dochodzi do osłabienia, częstych infekcji, a nawet zachorowania na grzybicę, co nie jest dla nikogo miłym doznaniem. To właśnie z powodu takiego składnika w jogurtach lekarze zalecają ich jedzenie w czasie przyjmowania antybiotyków. Obojętne jest czy są to jogurty naturalne, czy owocowe. Ważne, żeby zjeść go raz dziennie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.