Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Kuchnia > Dekorowanie potraw

Zalety jedzenia jabłek

Jabłka to najbardziej znany, polski owoc, który nie tylko jada się w dużej ilości w kraju, ale który jest także eksportowany za granicę. Z powodzeniem można powiedzieć, że to jeden ze skarbów narodowych, zwłaszcza że występuje w wielu odmianach, a do tego przez cały rok. Dobre jabłka można znaleźć zarówno latem, jak i zimą, kiedy być może są mniej soczyste i nagrzane słońcem, lecz ich lekko cierpki smak jest dobrym źródłem witaminy C.
Jedzenie przynajmniej jednego jabłka dziennie jest polecane przez lekarzy i dietetyków, i stanowi stały element w wielu dietach odchudzających. Zapobiega pojawianiu się uczuciu głodu tuż po posiłku, a do tego poprawia trawienie i ma działanie oczyszczające. Sok jabłkowy jest jednym z głównych soków w diecie oczyszczającej organizm z toksyn. Dodatkowo, jabłka są niskokaloryczne, więc nawet zjedzenie większej ilości nie powoduje przyrostu wagi, który mógłby przerażać. Dzięki temu nawet szarlotka staje się jednym z mniej tuczących ciast, chyba że poleje się ją obficie bitą śmietaną, wtedy lepiej nie jadać jej codziennie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.