Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Skąd brać białko?

Zalety płatków owsianych

Płatki owsiane dla wielu są wspomnieniem posiłków z dzieciństwa, których nie chciało się jadać lub które były podawane, chociaż nie budziły zachwytu. Istotnie, mało które dziecko jest wielbicielem płatków owsianych, jednak im człowiek starczy tym chętniej je jada. Wynika to z docenienia ich zalet, zarówno odchudzających, jak i zdrowotnych. Przede wszystkim płatki owsiane mają bardzo dużo błonnika, który sprawia, że regulowane jest działanie układu pokarmowego, zwłaszcza na odcinku jelitowym. Jedzenie płatków – zalanych mlekiem albo wodą – powoduje nie tylko lepszą pracę jelit, ale nawet pomaga łagodzić wszelkie bóle żołądkowe. Dodatkową zaletą jest ilość witamin, które znajdują się w płatkach owsianych. Witamina A, witamina E, witamina PP oraz składniki mineralne, zapewniają wszystko co potrzebne. Dodatkowo są one dobrą alternatywą do płatków kukurydzianych różnego rodzaju, które nigdy nie są tak zdrowe jak płatki owsiane, które można podawać zarówno na słono, na słodko, jak i w neutralnym smaku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.