Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Kuchnia > Urozmaicone grillowanie

Zalety żółtego sera

Mało kto nie lubi żółtego sera, który nie tylko często znajduje się na kanapkach, ale przede wszystkim jest niezbędnym składnikiem ulubionych fast foodów – pizzy oraz hamburgerów. Łatwo poddaje się obróbce i przybiera wówczas bardzo smaczną konsystencję. Istotne jest jeść przynajmniej kilka plasterków żółtego sera w tygodniu. Nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na jego zalety. Co prawda osoby, które cierpią z powodu złego cholesterolu powinny uważać, gdyż zawiera tłuszcze, które go podnoszą, jednak inne osoby mogą z powodzeniem raczyć się nawet większą ilością.
Zaletą żółtego sera jest nie tylko wapń, który jest charakterystyczny dla całego nabiału, ale przede wszystkim witamina K. Jest ona odpowiedzialna za dobrą krzepliwość krwi i szybkie radzenie sobie z urazami. Można ją znaleźć w warzywach, lecz nie da się ukryć, że nie wszyscy są wielkimi fanami zieleniny. W związku z tym, lepiej jadać żółty ser, korzystając z tego, że ma on wiele odmian, o różnych smakach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.