Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Zdrowy tłuszcz

Zbyt dużo przypraw

Miłośników przypraw jest wielu. Jedni lubią ostre dania, inni dosypują do wszystkiego swojego ulubionego zioła, a pozostali po prostu lubią eksperymentować. Niejednokrotnie spotkałam się z przypadkami (w moim odczuciu beznadziejnymi), które wrzucając przyprawę za przyprawą do garnka z daniem zabijały jego prawdziwy smak. Jedyne co można było wyczuć na talerzu to szeroki wachlarz bliżej nieokreślonych przypraw. Z pewnością kucharz nie miał złych zamiarów, ale co za dużo to i świnka nie chce. Pamiętajmy o tym, że przyprawa ma zadanie wydobyć z potrawy jej smak, podkreślić to co jest w niej najlepszego, a nie zabić wszystko co dobre i pozostawić jedynie swój aromat. W takich warunkach dosłownie wszystko, niezależnie od jakości produktów będzie smakowało tak samo. To tak jakbyśmy pizzę z wyszukanymi dodatkami zalali ketchupem… To bardziej niż pewne, że nie poczujemy nic oprócz jego smaku i odrobiny ciasta między zębami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.