Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Zdrowie > Suplementy diety

Zdrowe mrożonki

O mrożonkach mówi się różnie. Niektórzy traktują je jak podstawę żywienia, inni jako dodatek jedzony raz na jakiś czas. Dotyczy to zarówno mrożonej pizzy lub hamburgerów, jak również mrożonych warzyw. Zimą są one częściej jadane, ponieważ stanowią substytut świeżych warzyw. Wiele osób, jeszcze w okresie, kiedy warzywa występują w dużej ilości – latem, wczesną jesienią – rozpoczyna mrożenie. Można je wówczas wykorzystać w razie potrzeby. Trzeba jednak pamiętać, żeby rozmrozić je w odpowiedni sposób, aby nie doszło do pojawienia się pleśni ani rozwoju innych bakterii. Wszystko zależy również od tego, do czego mają zostać użyte. Jeżeli potrzebne są do zupy lub chce się je zjeść jako gotowany dodatek do dania głównego, wówczas wystarczy tylko wrzucić je do wrzącej wody. Po kilku minutach będą miękkie i gotowe do skonsumowania. Jeśli mają być użyte do innej potrawy, wówczas można rozmrozić je w lodówce. Worek z nimi wkłada się do miski wypełnionej zimną wodą i układa na najniższej półce w lodówce. Dzięki temu nie dochodzi do psucia się kawałków warzyw i można je bezpiecznie zjeść, np. dodając do pizzy. Źródło: http://telefondlalekarza.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.