Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Zdrowy tryb życia > Zakupy w warzywniaku

Zielone pierogi

O tym, że zielone jedzenie jest jednym z najzdrowszych mówi się od dawna. Brokuły, sałata, kapusta, por, szparagi powinny na stałe wejść do jadłospisu. Można jadać je na różne sposoby – gotować, dodawać do sałatek, robić z nich koktajle, a nawet bardziej fantazyjne potrawy, wśród nich: zielone pierogi. Są one jednym z popisowych dań wielu restauracji, ale bardzo łatwo przygotować je we własnej kuchni.
Żeby je wykonać wystarczy zgromadzić składniki niezbędne do wykonania ciasta na pierogi, czyli mąkę, wodę i jajka, składniki na farsz – najlepiej ser żółty lub kaszę – oraz szpinak. To właśnie on nada pierogom soczysto zielony kolor, który będzie pięknie prezentował się na talerzu. Ciasto wykonuje się tak, jak zawsze, według określonego przepisu, jednak gdy już jest całkowicie wyrobione trzeba do niego dodać posiekany drobno szpinak. Ciasto zmieni się na zielone, a w czasie gotowania kolor dodatkowo stanie się intensywniejszy.
Użycie żółtego sera albo kaszy jako farszu dodatkowo poprawi smak, podkreślając delikatną woń szpinaku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.