Jesteś tutaj: kurierzyzdrowia.pl > Dieta > Ograniczenie tłuszczu

Ziemniaki – nie takie złe

Makaron i ryż często są oceniane jako tuczące, chociaż jest to krzywdzące. Podobny los, a nawet bardziej surowy, spotkał ziemniaki. Bardzo dużo osób uważa je tylko i wyłącznie za szkodliwe węglowodany, których nie powinno się jadać. Z tego powodu ziemniaki, ze stałego elementu posiłku zostały zepchnięte na dalszy plan. Warto przemyśleć tę sprawę jeszcze raz, ponieważ ziemniaki same w sobie nie są tuczące i nie zawierają żadnych elementów, które miałyby utrudniać spalanie nadmiaru tłuszczu. Nawet lekko posolone nie są złe, a dodatkowo można z nich kreować bardzo dużo różnych potraw.
Gotowane, gotowane na parze, duszone, dodane do sałatki, dodane do zupy, jako główny składnik zupy, jako pieczone w piekarniku placki z cukinią. Każdy może znaleźć swój własny sposób na wykorzystanie ziemniaków.
Tuczące stają się one dopiero wówczas, gdy polewa się je zasmażką lub ciężkimi sosami albo gdy tworzy się z nich frytki oblane sosem, piecze na głębokim oleju, jako placki ziemniaczane, które wchłaniają cały tłuszcz z patelni. Źródło: http://salonyodnowy.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.